Hopp til innhold

Forside

Last ned eller skriv ut Forside?

Bruk av smartteknologi uten å se skjermen 

Ressursen er nå publisert og vil fremover bli oppdatert på nettadressen: 
https://www.statped.no/laringsressurser/syn/ikt-for-punktskriftbrukere2/smartteknologi-med-skjermleser/

Er du selv blind eller sterkt svaksynt og lurer på hvordan du skal komme i gang med å bruke en smarttelefon eller et nettbrett? Har du en smartenhet og trenger tips til hvordan du kan bruke den mer effektivt? 

Hvilke apper kan være nyttige? Er du usikker på hvilken smartenhet du skal velge, eller på om du skal gå for Apple- eller Android-produkter? 

Er du forelder eller lærer til en som ikke ser, og lurer på hvordan du skal introdusere teknologien og lære bort hvordan den kan brukes? 

Dette er spørsmål vi ofte møter i Statped, og derfor har vi laget denne nettressursen. Ressursen har som mål å gi en innføring i hvordan man kan bruke smartteknologi uten syn. Vi vil presentere konkrete framgangsmåter for hvordan man bruker de ulike enhetene, og gi en innføring i relevante funksjoner, innstillinger og applikasjoner. 

Det finnes svært mange smartprodukter fra ulike produsenter. Det er ikke mulig å presentere alle enheter og alle funksjoner i denne ressursen, men du vil lære hvordan teknologien kan brukes i praksis, og dermed kan det bli enklere for deg å utforske produkter og funksjoner du er spesielt interessert i. Vi vil også gi deg informasjon om hvor du kan få mer kunnskap om produkter og framgangsmåter. Gå til lenken Eksterne ressurser dersom du vil vite mer. 

Vi vil presentere løsninger vi vet at fungerer når man ikke ser skjermen, og vi har derfor valgt å fokusere på iOS- og Android-produkter. Vi omtaler ikke Microsoft Windows, da operativsystemet Windows Phone ikke er tilgjengelig med skjermleser. Mobile enheter som bruker PC-versjonen av Windows, faller innenfor det Statped tidligere har publisert om bruk av skjermlesere for Windows, se IKT for punktskriftbrukere.   

Dersom bruk av smartteknologi uten syn er helt nytt for deg, anbefaler vi at du begynner med å lese Introduksjonen. Her finner du informasjon til deg som skal bruke nettressursen, grunnleggende informasjon om hvilke produkter og løsninger som kan være aktuelle, samt informasjon om hvordan en skjermleser fungerer. Hvis du vil vite mer om hvordan nettstedet er laget og utviklet, hvilke produkter, versjoner av operativsystemer og løsninger vi har tatt utgangspunkt i, eller dersom du ønsker å komme i kontakt med oss, kan du ta en kikk på Om nettstedet. 

For personer som ser dårlig, men som likevel kan bruke skjermen, finnes det integrerte løsninger for forstørring. Du vil ikke finne informasjon om bruk av disse løsningene i denne ressursen, men dersom du går til siden Eksterne ressurser vil du finne henvisninger til ressurser som tar for seg bruk av, og opplæring i, disse.    

Smartteknologi generelt, og tilgjengelighetsfunksjoner spesielt, er et område som er i stadig utvikling, og ressursen vil oppdateres jevnlig. Gi oss gjerne en tilbakemelding dersom du synes noe mangler.
Ta kontakt med: Ida Sødahl Utne